Marieke blogt over sprookjes

er was eens

Er was eens, er was eens een school hier heel dicht in de buurt. Op die school maken alle leerlingen hun eigen sprookje. Ieder hoofdstuk noemen ze een Challenge, een uitdaging. In elk hoofdstuk leren ze nieuwe dingen, die nuttig zijn voor een volgend hoofdstuk. Ze leren samen te werken, elkaar te vertrouwen en respecteren. Ze vormen een team, maar kunnen ook individueel prima werken. En, boven alles, ze zijn gelukkig, omdat ze hun eigen sprookje maken. 

Ieder sprookje is anders, heeft andere hoofdstukken en andere leermomenten. Dat verklaart meteen waarom iedereen uniek is. In sprookjes hoort goed en kwaad, dat ook weerspiegelt wordt in de Challenges. Niet ieder hoofdstuk gaat zoals je dat graag wilt. Want ook al ben je de schrijver van je eigen sprookje, je bepaalt niet wat andere figuren daaraan bijdragen. Voor een deel wel, natuurlijk. Je bepaalt ieder hoofdstuk opnieuw wat je doel is. Of je dat doel haalt, ligt aan jezelf. Daar komt verantwoordelijkheid bij kijken, afspraken nakomen en tactieken toepassen die je in vorige Challenges geleerd hebt. Hoe je dat doet, is helemaal aan jezelf. 

Het gaat erom dat je gelukkig bent. Zoals in ieder sprookje heb je daar ups en downs voor nodig. Het is heel goed mogelijk dat alle sprookjes die je schrijft dezelfde richting hebben. Dan gaat je coach, in sprookjes ook wel bekend als de verteller, je vragen een interessante, uitdagende twist aan je sprookjes te geven. Dat is in het begin even wennen, een nieuwe stijl proberen is altijd spannend. De verteller, ervaren op het gebied van sprookjes, helpt je daarbij. Door tips te geven, ervaringen te delen of een duwtje in de juiste richting weet jij, als sprookjesmaker, precies hoe je je verhaal spannend houd. 

oeps..

Ik bedoel, zie je dit al voor je in een sprookje? Op deze manier houd je het wel zeer spannend…..

Jij bent namelijk niet de enige die de sprookjes beleeft. Als verteller is het belangrijk dat je verhalen gehoord worden. Dat je feedback krijgt, op een manier die je kunt gebruiken voor je volgende sprookje. Het is belangrijk dat je presenteert wat je bezig houdt, wat je al gedaan hebt en wat je nog wilt doen. Dat je tops krijgt van andere sprookjesmakers, tips van vertellers met dezelfde ervaringen en enthousiaste ideeën van andere sprookjesfiguren. Daarnaast is het ook zeer belangrijk dat je je sprookje vertelt, zodat je je communicatievaardigheden verbetert. Jij bent belangrijk, en je sprookje verdient het om gehoord te worden!

wondermooie sprookjes

Dat, mijn lezers en luisteraars, is wat jullie afgelopen jaar hebben gezien op deze blog. Ervaringen van internationale sprookjes, ideeën en uitvoeringen van nieuwe hoofdstukken en bewijs en foto’s van beëindigde sprookjes. Het was heel tof en zeer leerzaam om dit jaar weer de blog van Agora Roermond te schrijven. Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lezen van deze blog, de reacties op communityavonden en de stimulatie in de vorm van tips en ideeën. Een publiek, enthousiast zoals jullie, is alles wat een schrijver en blogger wilt hebben.  

Op het moment pauzeert het sprookje hier. Volgend jaar ga ik beginnen aan een heel groot nieuw hoofdstuk: me wat meer richten op mijn eindexamen. Dat zal ik doen door examengerichte Challenges. Ik hoop dat jullie me ook dan weer willen begeleiden in het maken van mijn geweldige sprookje.

Ook bedank ik graag mijn coach en coachgroep, want het was werkelijk een fantastisch jaar. Alle goeds voor het volgende avontuur gewenst jongens!

Thank you card

Een sprookje heeft een eind, al dan niet goed of slecht, maar soms ook pauzes. Want hier op Agora ben je nooit klaar met sprookjes maken. Sprookjes maken is fun, en waarom zou je daar mee stoppen in de vakantie? Nu is het zo dat ik in de zomervakantie geen grote hoofdstukken ga maken, mijn verteller (mijn coach) ook even pauze neemt en ik van jullie verwacht dat jullie op vakantie gaan. Precies ja, op vakantie. Lekker je hoofd leeg maken, en als je terug bent er weer met nieuwe en frisse moed tegenaan gaan. Bedenk wat voor geweldige dingen je hebt gedaan, wat er misschien beter kon en wat je nog wilt doen. Maak een Bucketlist, zou ik zeggen. 😉  Fijne vakantie en tot volgend jaar!

En ze leven nog lang en gelukkig. 

leven nog lang en gelukkig

No Comments

Post a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.