Marieke blogt voor de vakantie

Pfhoe, lekker weertje hè? Lekker warm. Het scheelt dat het hier in het lokaal lekker koel is. Je weet wel, je noemt zoiets airco. Het helpt wel dat het vandaag een kort dagje is. We begonnen namelijk om 11.00 uur, het Team (alle coaches) had een bezoek aan een andere school. Ik hoop dat het leerzaam was. Voordat ik ga vertellen over Reviewgesprekken (ja, dat heb je goed gelezen), wil ik het nog even hebben over EEN OUDER BLOGT. Dat ben ik dus NIET, maar ik lees de blogs wel. Je kunt als bloggers namelijk ook dingen van elkaar leren. Ik wil even zeggen dat ik dit wel een erg mooie blog vond. Voor mij als Agoriaan is het in elk geval heel herkenbaar. Als je namelijk niet oplet, vraag ik je de oren van het hoofd. En als ik heel erg enthousiast ben, kom je ook niet meer van me af. Ik vind het in ieder geval heel erg fijn om te horen dat ik niet de enige ben. En dat het ook heel erg normaal is. Bedankt!

Dan zal ik even uitleggen wat Reviewgesprekken zijn. Je weet als het goed is een beetje hoe een Challenge werkt. Je hebt de WHY – waarom je de Challenge wilt doen. Je vindt het leuk, wilt iets nieuws leren, wilt ergens beter in worden, wilt in een groot project leren samenwerken etc.

Daarna komt de This Is Done When – hier leg je uit wanneer de Challenge klaar is. Als ik dit geleerd heb, als ik dat kan, wanneer ik dit als eindresultaat heb enzovoort. Ook vertel je hier wat je Footprint is, het eindresultaat. Een video, fotocollage, schilderij, verslag etc. Ook leg je hier in grote lijnen uit wat je wilt doen. Eerst dit, dan maak ik dat, daarna doe ik dit. En, als dat mogelijk is, schrijf je er ook nog de datum achter. Voorbeeldje: Stap 1 – contact opnemen met PSW en afspraak plannen 12 april. Stap 2 – Naar PSW om foto’s te maken 2 mei. 

Screenshot 2018-04-19 at 11.47.10 - Edited

Dit is dus de Challenge van PSW (ik heb een stukje van de foto afgeknipt wegens privacy sorry)

Zo ongeveer dus. Dan krijg je Situation Report, hier vul je in wat je gedaan hebt, hoe dat ging. Goed of slecht? En wat je eraan gaat doen/gedaan hebt.

Screenshot 2018-04-19 at 11.47.32

Daarna krijg je de Review, hier beschrijf je hoe de Challenge ging. Wat ging er goed, wat minder, hoe kwam dat, wat werd eraan gedaan om het op te lossen, hoe verliep de (eventuele) samenwerking. Eigenlijk een korte samenvatting van de Challenge. Niet zo uitgebreid als de Situation Report, maar zo dat de belangrijkste dingen er in staan. Daarna komt de Footprint. Dat is je eindresultaat. Foto’s, video, verslag, verhaal, zelfgemaakte stoel enzovoort. 

Screenshot 2018-04-19 at 11.47.46 - Edited

Screenshot 2018-04-19 at 11.47.46 - Edited (1)

Dan zijn er nog wat kleine (maar ook belangrijke) dingen die je moet invullen. In welke wereld past de Challenge, welke bronnen zijn er gebruikt, weten ze thuis waar je mee bezig bent. Oh, en de Planned Start en Planned End moet je invullen. Dus wanneer je Challenge start, en wanneer de Challenge zou moeten eindigen. Een soort Deadline dus. Het is belangrijk dat je die haalt, maar is ook niet een enorme ramp (je krijgt geen straf) als je de Deadline niet haalt. Dat moet je natuurlijk wel weer verwerken in je Situation Report, en is een leerpuntje voor de volgende keer. 

Nu weet je dus zo ongeveer heel precies hoe een Challenge werkt. Natuurlijk komt de praktijk daar ook nog bij kijken, maar dit was gewoon de inhoudelijke versie die wij allemaal invullen in Target Process. 

Nu komt het: Reviewgesprekken. Voor een korte Challenge doe je een Reviewgesprek gewoon samen met je coach. Voor een langere Challenge doe je een Reviewgesprek samen met je coach, twee andere leerlingen en eventueel nog een andere coach. Dat geldt ook voor een SamenwerkingsChallenge, en voor een Challenge als PSW. Wij gaan dus Reviewgesprekken binnen onze coachgroep uitproberen voor een tijdje. Ik ben uitgenodigd om een Reviewgesprek bij te wonen vandaag, en nog eentje morgen. Het is dus eigenlijk een beetje je Challenge presenteren. Ik ben erg benieuwd, en weet zeker dat ik er nog iets van kan leren.

Dat straks dus. Het is vandaag donderdag, en dat betekent dat de leerlingen van Barcelona al lang en breed weer terug zijn naar Spanje. Ik heb dus geen buddy gehad en ben helaas ook niet meegeweest naar Maastricht en Valkenburg, maar van wat ik gehoord heb is die hele uitwisseling wel een succes geweest. Ik wil je voor de laatste keer verwijzen naar de foto’s. Ik ga ze zometeen ook nog eventjes bekijken, en ik stel voor dat jij dat dadelijk – na het lezen van mijn blog – ook even gaat doen. Zeker de moeite waard, want het geeft mooie indrukken van de leuke sfeer.

Weet je nog dat ik vorige week gezegd had dat ik een proefexamen Nederlands zou maken? Je mag een keer raden….

Geslaagd met een 7,4! Hoera! 

En dat is best netjes. Nu heb ik wel een hoger niveau, maar het is veel fijner om te weten dat ik dit kan. Ik ben er in elk geval heel erg blij mee. 

Dan zie je mijn blog weer over drie weken!

Wacht Marieke! DRIE weken? Dat kan niet!

Sorry. Wij hebben namelijk meivakantie. En aangezien ik dan vakantie heb, zijn er niet veel vorderingen die ik met je kan delen. 

Fijne vakantie! 

No Comments

Post a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.