Marieke blogt over debatteren

Discussiëren of Debatteren?? Wat is het verschil? Nou, als ik het zo eens bekijk, denk ik het volgende (nadat ik even gezocht heb op internet). Discussiëren is vrij, je kan met iedereen discussiëren over alle onderwerpen. Er wordt van te voren niet vastgesteld waar het over gaat, dus het kan best dat je van ‘sokken’ naar ‘macaroni met kaas’ gaat. Debatteren daarentegen is meestal over één onderwerp, waar zo min mogelijk vanaf geweken wordt, er is een aangewezen persoon die het debat leidt en meestal krijg je de tijd om je voor te bereiden. Bij beide vormen -discussiëren en debatteren- wordt wel geprobeerd om de ander van jouw mening te overtuigen. Of dat lukt, is afhankelijk van jouw overtuigingskracht. En jouw goede argumenten natuurlijk. 

Waarom ik hier over begin? Misschien heb je het al geraden: aankomende dinsdag gaan we met de dagstart debatteren. We hebben uit zo’n 6 stellingen er eentje gekozen: ‘Als de oorlog voorbij is moeten vluchtelingen terug naar hun eigen land’. We hadden geen keuze, ik ben ingedeeld bij Team Tegen. Ik ben het dus oneens met de stelling: de vluchtelingen mogen best in ons land blijven als de oorlog in hun eigen land voorbij is. Dat betekent ook dat ik daar argumenten voor moet verzinnen. Of moet opzoeken. Dat moet ik nog even doen, maar het lijkt me wel gaaf om eens écht te debatteren. We hebben wel vaker discussies gevoerd, maar nu gaan we dus debatteren. Er is een gespreksleider, een jury en oh, natuurlijk ook Team Voor. De mensen uit dat Team moeten wij dus overtuigen. Wat vind jij, ben je voor of tegen de stelling: ‘Als de oorlog voorbij is moeten vluchtelingen terug naar hun eigen land’? 

In mijn geval ben ik dus Tegen. Waar ik Voor ben -dit heeft niks met debatteren of discussiëren te maken- is Latijn. Vanochtend heb ik weer ‘les’ gehad. Op het moment lijkt Latijn nogal moeilijk. Ik ben geen enorme expert op het gebied van zinnen ontleden. Helaas is dat wel belangrijk bij Latijn. Je kunt aan een zin zien wat het lijdend voorwerp is en wat het onderwerp is. Dat is nog niet zo heel erg moeilijk. Het leuke is (op dit moment bij Latijn), dat je het ook om kunt draaien. Dan wordt het onderwerp dus lijdend voorwerp en het lijdend voorwerp wordt dus onderwerp. Dat betekent ook dat de zin een beetje verandert. Ik vind Latijn nog steeds heel erg leuk om te doen hoor, daar niet van. Het is juist leuk als er wat uitdaging in zit!

Afbeeldingsresultaat voor uitdaging

Daarom zit ik tenslotte ook hier: voor de uitdaging. De workshop die ik woensdag gehad heb -How to tell your story- staat helemaal in dat thema. Het gaat vooral om presenteren. Nee nee, zonder diapresentatie. Ik bedoel eigenlijk gewoon: je verhaal vertellen. In dit geval waarom we naar Agora zijn gekomen. Daar zijn bepaalde redenen voor. En wat vinden we nu van Agora? Voldoet het aan onze verwachtingen? Daar gaat het in die workshop om. Er komt nog een vervolg, nog een aantal vervolgen zelfs, en ik geloof dat we ook daadwerkelijk ons verhaal gaan presenteren op een gegeven moment. Zodra ik dat wat preciezer weet, zal ik je dat laten weten. En hé, zo erg kan het niet zijn!

Afbeeldingsresultaat voor uitdaging

Precies! Ik vind het een geweldige quote. Dat sluit wel mooi aan bij Agora. Het heeft twee kanten: de positieve en de negatieve kant. De positieve kant vind ik het leukste. Want ja, waarom zou je je ook je nek breken over die honderden dingen waarom het niet zou lukken? Bekijk het positief! Er is altijd wel ergens een reden waarom het wel gaat lukken. Het is net zo met PSW. Je zou denken: ooohh, al die foto’s maken, dat lukt nooit; als we maar op tijd daar zijn en niet verdwalen; als ze ons maar aardig vinden; en als dit en als dat. Het is veel beter om te zeggen: die foto’s maken, dat gaat heel makkelijk; we vertrekken op tijd en we komen op tijd aan; ze zijn heel erg blij met onze hulp; en ga zo maar door. Op die manier is het ons ook gelukt. We hebben in één keer met z’n drieën meer dan tweehonderd foto’s gemaakt. We waren iets later dan het afgesproken tijdstip, maar dat maakte niet zo heel veel uit. Natuurlijk waren ze heel erg blij dat wij al die foto’s kwamen maken, want zelf hadden ze daar heel weinig tijd voor! En dat betekent dat de PSW opdracht waar ik dit jaar aan deelgenomen heb afgerond is!

Er is nog wel een andere PSW opdracht, maar op dit moment heb ik het nogal druk. Neem nou vandaag, van 09.00 uur tot 14.30 uur helemaal volgepland. Na de dagstart had ik Latijn, tussen de pauzes maak ik mijn blog en na het leeshalfuurtje heb ik een samenwerkingschallenge: Duurzamer leven. Daarover gesproken: dat gaat de goede kant op. We hebben de challenge nu verkleind, want ja, het is nogal veel werk om uit te zoeken wat er allemaal in de hele wereld vervuilend is! Dus nu beperken we het tot huishouden. Zeg maar, koken en wassen zijn op een bepaalde manier vervuilend. Wij gaan kijken wat we daaraan kunnen doen. Dat is nogal een opgave, jazeker. Maar hé, als er geen uitdaging is, moet je die maken!

Zo geldt dat ook voor je geheugen. Wij mensen klagen altijd over van alles: over het weer, de regering, het weer, dat we alles vergeten. Er zijn wel bepaalde trucjes om dingen beter te onthouden. Dat geldt voor veel: zowel je boodschappenlijstje, die woorden voor je Franse toets, de verschillende mensen van verschillende partijen voor de verkiezingen, al die moeilijke vragen bij je favoriete spelletje… Ik heb het natuurlijk over het vervolg van de workshop Master Memory. En je zult merken: hoe meer je oefent, hoe leuker het wordt!

Dat is met alles: hoe meer je het doet hoe leuker je het vindt. Dat is bijvoorbeeld ook met schrijven. Ik schrijf veel verschillende dingen: het script voor het schrijfuurtje, een fantasyverhaal voor mezelf, mijn blog. Binnenkort schrijf ik ook een column. Nou ja, eenmalig. Volgende week vrijdag moet ik ‘m inleveren. Het enige wat ik nog moet doen is een onderwerp zoeken en dat stukje schrijven. Waarom ik dat ook nog ga doen? We – lees: alle mensen in de Werkgroep Ontwikkeling Taalvaardigheden- gaan een allereerste proefversie van een schoolkrant maken! Ja, je leest het goed: een schoolkrant! Want ach, waarom ook niet? Het draag in ieder geval voldoende bij aan de ontwikkeling van de Nederlandse taal! 

Dan is er nog een laatste dingetje wat ik even met jou wil delen. Agora is op dit moment enorm aan het groeien. Er komen verschillende nieuwe locaties, dus ook veeeeel meer leerlingen. De meeloopdagen zijn zo vol, dat er een paar extra zijn gepland! En ik kan je zeggen: dat is enorm druk. Volgende week zijn de aanmeldavonden, dus als ik het goed begrijp zijn de meeloopdagen dan voorbij. Daarna komen wel nog de intakegesprekken, en daar mag ik mee helpen. Oké, niet echt met het gesprek zelf. Wel met leerlingen begeleiden naar het juiste lokaal, opdrachten uitleggen en natuurlijk vragen beantwoorden. Ik vind het geweldig om te doen, al die toekomstige Agorianen helpen. 

Zo. Zoals je daarnet gelezen hebt hebben wij dus dat debat. Je hebt ook gelezen dat ik daar nog argumenten voor moet zoeken. Dat ga ik nu heel erg snel doen, want ik wil natuurlijk dat wij Team Voor overtuigen! Tot volgende week! 

No Comments

Post a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.