Marieke blogt… over de Bibliotheek

Daar is mijn blog weer! En dit keer, zoals beloofd vorige week, op woensdag. Weet je nog waarom? Omdat we morgen studiedag hebben! SOML-dag geloof ik. Daar was ik vorig jaar ook bij. Wil je die lifeblogs lezen? Klik dan even HIER . 

Dit jaar ben ik niet aanwezig bij de SOML-dag, ik heb gewoon lekker vrij. Nou ja, vrij. We hebben voor het eerst huiswerk gekregen! Iedere dinsdag organiseert mevrouw Theelen de dagstart, en leert ze ons academische vaardigheden. Afgelopen dinsdag was dat samenvatten. Maar voordat we aan de samenvatting konden beginnen, was het al 9.30 uur. Dus hebben we besloten dat we die samenvatting maken en dan volgende week dinsdag bespreken. En dus hebben we voor het eerst in de Agora-geschiedenis huiswerk gekregen. 

Best apart, vind je niet? Ach, daar zijn we Agora voor. Ook apart is het milieu. Wel eens over nagedacht? Ik wel, zo nu en dan. Een klasgenote van mij ook, en dus besloten we samen een Challenge te doen over het milieu. We gaan een nieuwe manier vinden om duurzamer te leven, maar wat precies de bedoeling is moet nog duidelijk worden. 

Wat wel al duidelijk geworden is, is PSW. Gisteren hebben we met onze contactpersoon gebeld. Er is ons veel duidelijk geworden, zo moeten we bijvoorbeeld erg veel foto’s maken en kunnen we beter in de middag komen. Straks is er een bespreking met mevrouw Theelen en daarna gaan we plannen wanneer we naar het AC Herten gaan. Het lijkt mij heel erg leuk om daar weer eens te komen.

Wat ook erg leuk was, was de workshop: Van idee tot roman: Hoe schrijf je een boek? Een boek schrijven is dus zo simpel nog niet. Als je je boek klaar hebt, stuur je dat naar een uitgever. Met een beetje geluk kiest de uitgever je boek uit. Dan komt de redacteur, die je boek leest (of al gelezen heeft) en die redacteur gaat eens lekker lopen strepen. Hier is het onduidelijk, dat is saai en dit past niet in het verhaal. Met als gevolg dat je je boek zo’n drie keer opnieuw schrijft. Dus, een boek schrijven is zo makkelijk nog niet. 

Oh, even kort voordat ik het vergeet: aanstaande vrijdag is er een open avond van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. Samen met een coach en twee andere leerlingen mag ik daarheen om vragen van ouders te beantwoorden. Het Koningin Wilhelmina College wilt namelijk ook een Agora-leerroute beginnen. Spannend! De site van het Koningin Wilhelmina College vind je hier . 

Voordat ik aan mijn stuk over de bibliotheek begin, wil ik je in het kort nog even vertellen wat er deze week nog allemaal te gebeuren staat. Om te beginnen heb ik morgen dus vrij. Vrijdag heb ik een tweetal workshops: het vervolg van Pinhole en een workshop perspectief tekenen. Ook ga ik vrijdagavond dus naar Culemborg. En volgende week donderdag heb ik dagstart! Mijn gedicht is ‘Where the sidewalk ends’ van Shel Silverstein. Dus dat gaat nog allemaal gebeuren. Volgende week vrijdag – 26 januari – is trouwens ónze open avond! Vind hier alle informatie. 

En nu ik dit allemaal gezegd heb, zijn we eindelijk toe aan: 

MIJN MEELOOPDAG BIJ DE BIBLIOTHEEK!!!

Ik heb echt enórm veel informatie gekregen. Je zult denken: bibliotheek →boeken →boeken → boeken → boeken → boeken……

En dat klopt ook wel. In de Bibliotheek in Weert zijn erg veel boeken. Maar er is nog zoveel méér!! 

Er is natuurlijk het kantoor, waar iedereen werkt, en de kantine, waar iedereen eet. Maar wát voor werk er gedaan word, dat is interessant!

Om te beginnen worden er nieuwe boeken binnengebracht. Die worden allemaal stuk voor stuk in het systeem gezet, en geloof me, er zijn veel boeken. Op nieuwe boeken zit tegenwoordig geen barcode meer, maar er word wel nog gestempeld in de boeken. Ook word er een datum ingezet, bijvoorbeeld 18/02. Dat betekent dat het boek in de tweede week van 2018 in de uitleen is gegaan. 

Naast nieuwe boeken zijn er ook verschillende diensten, zoals de Boek Aan Huis dienst. Deze dienst is voor mensen die niet meer zelf naar de Bibliotheek kunnen komen. Eens in de 3 weken komt een vrijwilliger nieuwe boeken brengen, en de boeken die al gelezen zijn weer ophalen. Ook is er nog het Passend Lezen. Dat is voor mensen die moeite hebben met lezen. De eerste stap is een leesbril, natuurlijk. Maar er zijn ook nog andere dingen. Zoals een leesliniaal (een hulpmiddel dat letters vergroot), of (voor mensen die zeer slecht of niets zien) een gesproken boek of daisy-rom. Dat zijn ingesproken boeken die worden voorgelezen. Het is even wennen, maar als je niet meer kunt lezen is het een goede oplossing.

Natuurlijk is er ook een informatiebalie, waar altijd iemand is die klanten kan helpen. Degene aan de informatiebalie zet ook boeken, cd’s en daisy-roms terug. In Weert is er ook nog de Koffie-Boekerij, een soort cafeetje in de Bibliotheek. Daar kun je iets bestellen – warme drank, stukje taart – en rustig even een tijdschrift of boek lezen. Daar is ook eens in de maand een verhalenlunch. Dan wordt er verteld over verschillende onderwerpen, terwijl er een lekkere lunch is klaargemaakt. Ook de mantelzorgers van Weert komen daar bijeen. Veel activiteiten dus.

Ik heb ook met een leesconsulente gesproken. De leesconsulente is vooral bezig met onderwijs en jeugd. Het blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd al kennisgemaakt hebben met lezen, daar later enórm veel voordeel van hebben. Niet alleen leren ze veel nieuwe woorden, ze hebben ook voorsprong op school en later op hun werk. Zo zie je maar weer, lezen is leuk, én ook leerzaam.

Naast al dit, zijn er ook taallessen en taalcursussen. Bij die lessen en cursussen is het niveau van mensen heel erg verschillend. Sommige mensen kunnen (redelijk) Nederlands verstaan en spreken, maar niet (of nauwelijks) lezen en schrijven. Ook mensen die al lang in Nederland wonen en nog niet zo goed kunnen lezen en schrijven worden geholpen. Er is nog iets nieuws, een erg nieuw programma, Taalcoaching op maat. Dit houdt in dat er iemand naar een gezin thuis gaat. Daar helpt hij/zij dan ongeveer 20 weken lang, met voorlezen, spelletjes doen en dat soort dingen. Daarna is het de bedoeling dat het gezin dit zelf oppakt. 

En we zijn er nóg niet. De Bibliotheek heeft ook sociale-media kanalen. Zo heeft Bibliocenter een eigen facebook-pagina , had het tot voor kort een eigen twitter-account en natuurlijk heeft Bibliocenter ook een eigen website . Ook heeft Bibliocenter een nieuwsbrief, die iedere keer naar zo’n 11.000 mailadressen word gestuurd.

Zo, heb je het nu door? De Bibliotheek is zó veel méér dan alleen maar boeken! Dus bedenk je de volgende keer maar TWEE keer voordat je naar de Bibliotheek gaat en denkt: Alleen maar boeken hier.

Ik vond het echt heel erg leuk. 

BEDANKT IEDEREEN VAN DE BIBLIOTHEEK IN WEERT DIE MIJ ZO’N LEUKE DAG HEEFT BEZORGT!!!

En dan was dit mijn blog voor deze week. Ik wens je alvast (heel erg vroeg deze keer) een fijn weekend en dan zie je mijn blog volgende week weer gewoon op donderdag. Tot dan! 

1 Comment

  • Caroline Stollman

    18 januari 2018 at 10:00 Beantwoorden

    ha Marieke, wat leuk om jouw verslag over de meeloopdag te lezen! Ik heb er een Facebook berichtje van gemaakt. Veel succes met je profielkeuze en met bloggen!

Post a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.